De Cobra


Hallo en welkom op de cobrareplica site.

Zoals de naam al doet vermoedden gaat deze site over de bouw van een replica van de AC Cobra: een engelse auto (AC Ace) waarin de Amerikaan Caroll Shelby in 1962 een Ford smallblock 260 Cubic inch V8 in plaatste en diverse races won.

     

AC Ace                                                          AC 289 Cobra

Shelby bouwde deze auto om te strijden tegen de Corvette’s die overheersten in de Amerikaanse raceklassen. Zelf stopte Shelby in 1960 met racen in verband met hart problemen. Aan de eind van het raceseizoen van 1964 bleven de Cobra’s achter op de racewagens van Ferrari. Caroll vond het toen tijd voor een grotere motor en dus verving hij de inmiddels tot 289 cubic inch gegroeide motor door een 390 cubic inch big block. Hiermee was een monster geboren, waardoor er wijzigingen aan het chassis benodigd waren, en zo ontstond de MK III.

In 1965 is de inmiddels tot 427 cubic inch gegroeide Cobra niet gehomologeerd voor het racen. Hierdoor is er niet door het Shelby team geracet met de auto’s. Een hoop privé teams hebben wel met de auto gereden en daarbij velen races gewonnen tot in de zeventiger jaren.     

Shelby bleef met een hoop race auto’s zitten en besloot daarom deze te verkopen onder de naam Cobra 427 SC of Super Competition. Dit zijn de meeste gezochte exemplaren, die voor meer dan een miljoen dollar verkocht worden.

 

AC Cobra 427s/c                                                                                                                                                 

In 1965 verkoopt Caroll Shelby de naam Cobra aan Ford en werkt met hun samen aan de ontwikkeling van de Ford GT40. In de tussentijd werkte AC verder aan de productie van een mildere 427 SC Cobra voor de Europese markt, de AC 289. De AC Cobra wordt nu nog gemaakt en is nog altijd te koop, de Shelby Cobra 427 (CSX-4000) is ook nog te bestellen in de Verenigde Staten.                                                    

 

Caroll Shelby met een Cobra CSX-4000         

    Ford GT40

Ford heeft een prototype van een 'nieuwe' Cobra gelanceerd. En ook nu weer heeft Caroll Shelby zich bemoeid met het ontwerp.

 

 

 

 

 

 

 

Cobra concept